Brzo naručivanje
Robne marke
Svi proizvodi

Kako odabrati pravu igračku za različite starosne skupine

Odabir prave igračke za vaše dijete može biti izazovan zadatak, osobito s obzirom na to koliko su različite potrebe i sposobnosti djece u različitim uzrastima. Igračke igraju ključnu ulogu u razvoju djeteta, a njihova pravilna selekcija može značajno utjecati na mentalni, emocionalni i fizički razvoj. U ovom članku predstavit ćemo vam smjernice za odabir igračaka koje su prilagođene različitim starosnim grupama.

      

1.Novorođenčad i dojenčad (0-12 mjeseci)
Kada je riječ o odabiru igračaka za novorođenčad i dojenčad, sigurnost i razvoj osjetila ključni su faktori. U prvim mjesecima života, djeca prolaze kroz brze promjene i učenje, a igračke mogu igrati značajnu ulogu u tom procesu. Odabir pravih igračaka može pomoći u stimulaciji njihovih osjetila, poticati ranu interakciju i razvijati osnovne vještine. Prije svega, igračke za novorođenčad i dojenčad trebaju biti napravljene od sigurnih materijala koji su slobodni od toksičnih tvari. Igračke moraju biti čvrste, bez malih dijelova koji bi mogli predstavljati opasnost od gušenja. Također, važno je da su igračke lako perive ili mogu izdržati često čišćenje, s obzirom na to da će dojenčad često staviti igračke u usta. Igračke trebaju biti jednostavne za korištenje, kako bi se djeca mogla usredotočiti na igru. Na primjer, mekane plišane igračke ili jednostavne gumene igračke lako su prilagodljive malim rukama. Igračke koje se mogu uhvatiti i stisnuti potiču razvoj motoričkih vještina i jačaju mišiće ruku i prstiju.
U ovoj fazi života, djeca doživljavaju svijet kroz svoja osjetila: vid, sluh, dodir, okus i miris. Igračke koje stimuliraju ova osjetila važan su dio njihova razvoja. Igračke koje potiču interakciju s roditeljima ili drugim skrbnicima također su korisne. Igračke koje zahtijevaju zajedničku igru, poput plišanih životinja koje se mogu koristiti za pričanje priča, pomažu u jačanju emocionalnih veza između djeteta i odraslih. Ova interakcija potiče emocionalni razvoj i pomaže u izgradnji osjećaja sigurnosti i povjerenja.
 
2. Mala djeca (1-3 godine)
Mala djeca, u uzrastu od 1 do 3 godine, prolaze kroz razdoblje intenzivnog rasta i razvoja. Ova faza karakterizirana je radoznalošću i željom za istraživanjem svijeta oko sebe. Igračke igraju ključnu ulogu u poticanju njihove kreativnosti, razvoja motorike, te socijalnih i emocionalnih vještina. Kada birate igračke za ovu starosnu grupu, važno je odabrati one koje potiču igru, maštovitost i aktivno učenje. Mala djeca uživaju u istraživanju raznih materijala i oblika, stoga su kocke i obrazovne igre odlične za razvoj fine motorike i prostorne percepcije. Slaganje kocaka ne samo da pomaže u razvoju motoričkih vještina, već i potiče kreativnost dok djeca stvaraju vlastite konstrukcije. Osim toga, igračke za kreativno izražavanje, poput bojica i plastelina, omogućuju djeci da istražuju svoju maštu. Ove aktivnosti potiču i razvoj koordinacije ruku i očiju, što je ključno za njihove kasnije vještine. Interaktivne igračke koje proizvode zvukove ili svjetla potiču znatiželju i aktivno sudjelovanje. Igračke koje zahtijevaju sudjelovanje drugih, poput jednostavnih društvenih igara, pomažu djeci u razvoju socijalnih vještina. Kroz igru s vršnjacima ili članovima obitelji, mala djeca uče kako dijeliti, surađivati i komunicirati.

3. Predškolska djeca (3-5 godina)
Predškolska djeca, u dobi od 3 do 5 godina, prolaze kroz važnu fazu razvoja u kojoj počinju razvijati svoje društvene vještine i sposobnosti suradnje. Ova dob je ključna za oblikovanje njihovih interakcija s vršnjacima i razumijevanje emocionalnih veza. Odabir pravih igračaka može značajno utjecati na njihov razvoj, potičući kreativnost, maštu i socijalne vještine. Kreativnost je važan aspekt razvoja predškolske djece. Igračke koje potiču maštu i samoizražavanje pomažu djeci da razviju svoje kreativne sposobnosti i istraže svoje interese. Igračke mogu igrati važnu ulogu u razvoju emocionalne inteligencije predškolske djece. Kroz igru, djeca mogu istraživati svoje emocije i učiti kako ih izražavati. Važno je osigurati raznolikost igračaka koje su dostupne djeci. Različite igračke mogu potaknuti različite aspekte razvoja.
 
4. Školska djeca (6-12 godina)
Školska djeca su sposobna za složenije aktivnosti i često traže izazove koji potiču njihovu kreativnost i kritičko razmišljanje.

Preporučene igračke su STEM igračke
Odabir pravih igračaka ključan je za poticanje djetetovog intelektualnog razvoja i kreativnosti. U tom kontekstu, STEM igračke (Science, Technology, Engineering, Mathematics) postaju sve popularniji izbor među roditeljima koji žele pružiti svojim mališanima edukativnu zabavu. Ove igračke nisu samo zabavne, već pomažu djeci razviti vještine iz ključnih područja kao što su znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. STEM igračke, poput onih koje uključuju robotiku, gradnju ili programiranje, potiču djecu na logičko razmišljanje i rješavanje problema. Kroz igru, djeca uče kako stvari funkcioniraju, razvijaju kritičko mišljenje te postaju mali inovatori i istraživači. STEM igračke često potiču timski rad i suradnju, jer mnoge od njih zahtijevaju zajednički trud kako bi se postigli željeni rezultati. Na ovaj način, djeca uče važnost rada u timu, komunikacije i dijeljenja ideja, što su ključne životne vještine. Ulaganjem u STEM igračke ne samo da pomažete djetetu razviti intelektualne vještine, već i pripremate ga za budućnost, u kojoj će se znanje iz znanosti i tehnologije smatrati ključnim za uspjeh.